En investerares samvetskval?


Evig tillväxt.. är det ens möjligt? Vad får vi egentligen betala för att i slutändan tjäna pengar. Redan idag lever vi som om vi hade resurser till förfogande från 1,6 planeter, det är alltså 60% över vår hållbara kapacitet. Skulle resten av världen leva som vi gör i Sverige idag skulle det behövas 4,2 planeter. Det är alltså hela 3,2 jordklot mer än vad vi faktiskt har

Det här är tankar som jag ofta kan brottas med när jag investerar. Det är ur många moraliska aspekter som det finns bolag jag vägrar investera i, sedan finns det gråzoner och sedan händer det även att det är något som jag missar som jag ändå investerar i. Exempelvis investerar jag i stora globalfonder och med all säkerhet tjänas det pengar på både vapen, krig, korruption, svält, beroendeframkallande medel, billig produktion som resulterar i överutnyttjande av naturresurser och slavliknande förhållanden för människor i fattigdom, skövlande av regnskog, vårt plastsamhälle som bildar kontinenter av plast och skräp i våra hav, köttindustrin som tjänar pengar på vår aptit på bekostnad av djurs lidande osv. osv. 

Vad ska man göra då? Ska vi sluta investera på börsen helt? 

Nej det tror jag inte på. Börsen finns och kommer fortsätta att finnas. Det är snarare vi konsumenter/investerare som väljer hur det bör gå till när vi tjänar pengar och på vad. 
Idag röstar vi inte längre genom röstsedeln, utan med sedeln i vår plånbok. 
Hur vi väljer att konsumera visar vägen för företagen vad det är möjligt att göra vinst på. 

Hade Telia slutat med sina fulspel om de aldrig hade blivit avslöjade offentligt? Antagligen inte.. de hade fortfarande varit nere och hängt i palatsen i Uzbekistan idag om det riskfritt gick att tjäna på det. Hade H&M aktivt genomfört åtgärder så att barnarbetet hade upphört om inte det hade blivit offentligt.. kanske inte. Listan går att göra lång på olika exempel hur företag i historien har spelat smutsigt för att få en marknadsfördel mot sina konkurrenter. 

Hur jag än vrider och vänder på det är ingenting svart eller vitt, utan det är båda delarna. Hur kan människan och planeten leva i samklang och balans, på ett sätt att vi båda kan frodas. Har ni någonsin haft några samvetsfilosofiska tankar kring ert investerande? 

2 kommentarer:

 1. Jag har blivit en dålig människa. Jag är cynisk och jag har tappat tron på mänskigheten. Varje gång jag ser nyheterna slås jag av hur korkade och elaka vi människor är mot varandra och mot resten av jorden. Så därför har jag väldigt låg moral när det gäller mina investeringar. Jag har inte några skrupler egentligen. Jag skulle nog till och med kunna investera i Bofors vapen (om det var möjligt och det var bra avkastning)Swedish Match har jag inga problem med jag är själv snusare. Jag vet ärligt talat inte var min moraliska gräns går? Ett svenska privatägt fängelse där man kan bli aktieägare och samtidigt skullle man köpt på sig en fond som investerar i marijuana hade väl varit det optimala?
  Svårt som tusan att veta var du ska dra gränsen, olja,kol,läkemedel,cigaretter,vapen, alkohol osv är nog inte lockande för många men det är pengarna som styr. Flygindustrin och reseindustrin, bilindustrin är andra sektorer som bidrar med skit till denna världen men ändå många som investerar där.
  Hårddrar man det så finns det kanske inte så mycket kvar som är vettigt och samtidigt lönsamt att investera i?

  SvaraRadera
 2. Jag är med dig hela vägen. Dock hoppas jag att jag med tiden ej blir lika cynisk likt din beskrivning. Jag försöker åtminstone i min vardag tänka på dessa frågeställningar och och efter bästa förmåga leva efter mina ideal. Jag tror att som jag skriver i inlägget att vi konsumenter/investerare får visa vägen för företagen vad det är möjligt att göra vinst på. T.ex. om konkurrensen visar att majoriteten av kunderna väljer att flyga med bolaget som använder förnyelsebar energi/eller satsar på forskning inom området så kommer andra flygbolag att ta efter och på så vis skapas en ny positiv trend.

  Tack för kommentaren!

  SvaraRadera