Långsiktigt mål


För närvarande har jag ett långsiktigt mål om att kunna frilansa inom mitt yrke genom att vikariera på olika verksamheter. För att kunna göra detta har jag bestämt mig för att mina utdelningar åtminstone ska täcka mina fast månadsutgifter. Det går att läsa mer i detalj under fliken Målsättningar hur jag funderar kring detta och vilka räkningar jag har att täcka idag. 

Jag är 100% säker på att mina utgifter en dag kommer att öka, idag är jag både hus, bil och barnlös. Detta är något som med alla säkerhet kommer att finnas i mitt liv i framtiden. 
Jag kan dock inte spekulera i eventuella kostnader nu, jag får lita på att vi är både kostnadseffektiva och kostnadsmedvetna när det väl beger sig. 

Jag kan däremot räkna på hur det ser ut i dagsläget och då uppgår mina fasta månadsutgifter till 7535 kronor. Vilka summor krävs då för att jag ska nå mitt mål? 

7535 kronor x 12 månader = 90.420 kronor per år

Jag räknar med att erhålla en genomsnittlig direktavkastning på 4 % per år och behöver då räkna ut vilken summa som krävs om 90.420 kronor motsvarar 4%. 

90.420 kronor / 2.250.000 kronor = 0,04018%

Jag behöver alltså två miljoner tvåhundrafemtio tusen kronor för att uppnå mitt långsiktiga mål. Det kommer att ta oerhört lång tid att spara ihop detta under de förutsättningar som jag har idag. Jag vet dock att ränta på ränta effekten inte är att underskatta, samtidigt som jag vet att min sambo flyttade för drygt ett halv år sedan och därmed betalar jag för tillfället alla räkningar. Under andra omständigheter hade mina fasta utgifter istället legat på 4577 kronor och läget hade genast sett annorlunda ut. 

4577 kronor x 12 månader = 54.924 kronor per år

54.924 kronor / 1.370.000 kronor = 0,0400%

I detta scenario blir summan som jag nu behöver uppnå istället en miljon trehundrasjuttio tusen kronor. Det skulle även betyda att jag kan spara cirka 3000 kronor mer i månaden + ränta-på-ränta-effekten och helt plötsligt känns mitt mål inte längre lika omöjligt/långsökt. 

Räknar jag på förra årets utdelningar på 10.112 kronor så har jag redan nu uppnått 18,41% av mitt långsiktiga mål! Hur långt på ert långsiktiga mål har ni kommit? 


2 kommentarer:

  1. Ibland kan jag känna mig lite uppgiven, faktiskt. Jag har alldeles för kort tid på mig, jag insåg för sent vilken bra sparaform börsen egentligen är. Så jag kan aldrig räkna som alla andra som har lång horisont. I bästa fall 7år till i sämsta fall 12år innan det är dags. Men jag hoppas kunna uppnå kanske 33% av mina utgifter och det är ändå bra marcherat med mina mått mätt eftersom jag började från noll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår vad du menar.. Kanske om det blir en större sättning på börsen så hinner du under dessa år istället snitta ner dig + att du kommer in billigare under den tiden som du har på dig att spara, innan börsen börjar gå uppåt igen. Det innebär att du åtminstone har fått en liten extra skjuts innan du väl börjar plocka ut utdelningarna.

      Radera